Matkavinkit, Matkustelu, Praha

Matkavinkit Prahaan

First things first: täytyy heti hehkuttaa että Praha on ehdottomasti yksi ihanimmista kaupunkikohteista Euroopassa! Olen käynyt Prahassa neljä kertaa ja nauttinut joka kerrasta suunnattomasti.

Praha1

Praha on mielestäni ns. pieni suuri kaupunki. Tarpeeksi pieni jotta siellä voi hyvin liikkua jalan mutta tarpeeksi suuri, jottei siihen ehdi parissa päivässä kyllästyä. Täydellinen siis esimerkiksi pitkän viikonlopun matkakohteeksi!

Prahassa on paljon nähtävää ja tekemistä. Pelkkiä rakennuksia, arkkitehtuuuria ja niiden hienoja yksityiskohtia jaksaisi katsella monta päivää, Parasta Praha aktiviteettiä onkin ehkä eksyä vanhan kaupungin pikkukujille ja poiketa johonkin kahvilaan tai kuppilaan ihastelun lomassa nautiskelemaan hyvää ruokaa tai juomaa.

Lennot

Norwegianilla on usein todella edullisia lentoja Helsingistä Prahaan. Viimeksi maksoin meno-paluu lennoista alle 60 euroa. Yleensäkin Prahaan olen parhaimmillaan päässyt juuri 29 euron hintaan suuntaansa, joskus olen joutunut maksamaan ”jopa” 39 euroa/suunta. En siis ainakaan suosittelisi maksamaan Prahan meno-paluulennoista yli sataa euroa, sillä tosiaan hyvinkin edullisia lentoja löytyy.

Praha9

Majoittuminen

Prahassa on todella hyvät majoitusvaihtoehdot ja sieltä löytyykin varmasti jokaisen budjettiin sopiva hotelli, huoneisto tai hostelli.

Suosittelen majoittumaan tunnelmallisessa vanhassa kaupungissa eli Staré Mestossa. Se on täynnä upeaa arkkitehtuuria, historian havinaa ja on mielestäni yksinkertaisesti nähtävyyksien sijainnin kannalta paras paikka majoittua.

Praha3

Vanhan kaupunkin huoneistomajoitukset ovat mielestäni hyvinkin edullisia. Majoituimme viimeksi Old Town Home Praguessa ja huoneisto kolmelta yöltä maksoi noin 190 euroa. Varasin majoituksen Booking.comin kautta.

Huoneisto oli kalustettu ja siinä oli kaksi makuuhuonetta, keittiö, eteinen, kylpyhuone ja WC. Huoneistoon olisi mahtunut majoittumaan max. 6 henkilöä. Meitä nyt sattui olemaan vain kaksi, mutta siltikin reilu 30€ per nuppi/yö on varsin kohtuullinen hinta noin hyvällä sijainnilla olevasta ,erittäin siististä ja tilavasta majoituksesta.

Praha10.jpg

Kulkeminen

Prahassa pääsääntöisesti pärjää hyvin jalan, ainakin mikäli majoittuu Praha 1 alueella, johon kuuluvat mm. vanha kaupunki, Prahan linna ja Mala Strana.

Prahassa on kylläkin erittäin hyvä metro- ja raitiovaunuverkosto ja sitä on helppoa ja edullista käyttää. Eli mikäli jokin välimatka tuntuu pitkältä, suosittelen hyppäämään julkiseen kulkuneuvoon. Lippuja voi ostaa ainakin automaateista, Relay-kioskeista ja monista ns. minimarketeista (bongaa sana Potraviny ja tiedät olevasi pikku kaupassa 🙂 ) .

Praha7

Lentokentältä pääsee Prahan vanhaan kaupunkiin joko taksilla tai hyppäämällä bussiin ja vaihtamalla keltaiseen B linjan metroon Nove Butovice asemalla. Olen päässyt molemmin tavoin perille saakka. Bussi+metro kombolla menee hieman kauemmin, mutta se on myös paljon edullisempaa, varsinkin jos matkustaa yksin.

Viimeksi varasin kuitenkin etukäteen taksikuljetuksen ja sen hinnaksi yhteen suuntaan tuli noin 15 euroa. Ainut vain että kuljettajamme oli noin vartin myöhässä ja olin jo aikomassa soittaa ko. taksifirmalle. Kuskimme onneksi kuitenkin saapui paikalle ja vaikutti siltä että myöhässä oleminen oli ihan normaalia käyttäytymistä sillä näimme monen muunkin odottelevan kyytiään. Kuljetuksen varasin Mozion kautta.

Ruoka ja juoma

Ravintolaruoka on Prahassa yleisesti ottaen halvempaa kuin Suomessa, joissain paikoissa jopa paljon halvempaa. Ravintoloita on myös todella paljon, joten suosittelen katsomaan Tripadvisorista hyviä arvosteluja saaneita ravintoloita ja suunnata yhteen niistä. Varsinkin turistien suosimassa vanhassa kaupungissa on myös surullisen kuuluisia kalliita ja ei-niin-laadukkaita ravintoloita.

Suosittelen itse ainakin kasvisravintola Lehka Hlavaa, jossa on hieman erikoinen tunnelma/sisustus mutta ruuat aivan loistavia!

Kahden hengen ravintolalasku pääruokineen ja juomineen oli meillä yleensä noin 18-25 euroa, riippuen hieman ravintolan tasosta tietenkin. Juoma, varsinkin olut, on Prahassa todella edullista. Isosta, hyvästä oluesta joutuu maksamaan jotain euron tai kahden väliltä, kalliimmissa paikoissa ehkä 2,5 euroa.

Praha18

On myös hyvä huomioida, että monet ravintolat hyväksyvät vain käteistä. Itse en halunnut vaihtaa suuria määriä käteistä eurooppalaisessa maassa, jossa maksupäätteet ovat kuitenkin jo kovin yleisiä, joten kysyin aina ennen ravintolaan istumista hyväksyivätkö he korttimaksut. Sivuutettiin siten välillä useampikin ravintola putkeen, mikäli ne eivät hyväksyneet korttia maksutavaksi.

Palvelun taso vaihtelee Prahassa hurjasti. Olen saanut erittäin hyvääkin palvelua, mutta valitettavan usein esimerkiksi tarjolijat ja vaateliikkeiden kassat saattavat olla jopa töykeän oloisia. Yhdessä ravintolassa tarjoilijamme ei käytännössä puhunut meille ollenkaan koko illan aikana, nyökkäili vain vakavana. Ja kuulin hänen siis puhuvan englantia muille asiakkaille eli kielitaidon puutteesta ei ollut kyse.  🙂

Prahassa ravintolassa jätetään yleensä tippiä noin 10% laskun loppusummasta.

Nähtävyydet

Mielestäni Prahan parasta antia ovat vanhan kaupugin nähtävyydet; mm. vanhan kaupungin aukio ja sieltä löytyvä astronominen kello, ruutitorni ja Kaarlen silta.

Praha8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prahan linnaa suosittelen myös erittäin lämpimästi! Linnaan tutustumiseen kannattaa varata useampi tunti ja hyvät kengät, tiedossa on ylämäkikävelyä sekä mahdollisesti Pyhän Vituksen tornin miltei 300 rappusta 🙂  Linnasta ja varsinkin Pyhän Vituksen katedraalin tornista on huikeat näköalat Prahan yli, kiipeäminen on ehdottomasti vaivan arvoista!

Praha5

Praha17

Praha16

Vanhasta kaupungista löytyy myös Josefovin juutalaiskortteli. Kortteli on vaikuttava, joskin historiansa takia tunnelmaltaan synkkä alue. Liput juutalaiskorttelin nähtävyyksiin olivat kuitenkin mielestäni turhan kalliit.

Praha15.jpg

Jos aikaa riittää, kannattaa lisäksi kiivetä tai mennä vaunulla Petrinin kukkulalle. Keväällä siellä on ihanan vehreää ja myöhemmin kesällä ruusutarha ja muut puutarhat ovat uskomattoman kauniita ja seesteisiä paikkoja viettää päivää tai vaikka piknikkiä.

Praha14

Kukkulalta on myös upeat näköalat.

Praha4

Praha on suosittu kohde erityisesti kesäisin, joka tarkoittaa sitä että varsinkin vanhan kaupungin aukio ja Kaarlen silta ovat yleensä täpötäynnä väkeä. Tätä ei kannata pelästyä, sillä kun kävelee muutaman kadunpätkän ruuhkasta poispäin, löytää yleensä varsin rauhallisia alueita.

Mikäli mahdollista, kannattaa suunnata Prahan linnan visiitille heti aamusta, jolloin voi välttyä suurimmilta jonoilta ja ruuhkilta.

Shoppailu

Shoppailua voi Prahassa harrastaa ainakin Na příkopě kävelykadulla, josta löytyvät useat kansainväliset liikkeet, esim. Zara, Mango, New Yorker, Bershka, H&M jne.

Kalliimpia merkkiliikkeitä kuten Prada ja Loius Vuitton löytyy Pařížská kadun varrelta.

Itse olen tykännyt shoppailla lisäksi Palladiumin ostoskeskuksessa, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa Náměstí Republiky-metropysäkin vieressä. Palladiumista löytyy satoja kauppoja, useita kahviloita sekä ylimmästä kerroksesta ravintolamaailma.

Praha13

Jäikö jokin Prahaan liittyvä askarruttamaan? Kysy ihmeessä kommentin kautta ja yritän parhaani mukaan vastailla! Kuulen mielelläni myös sinun Praha kokemuksista, mitä tykkäsit kaupungista?